De Boekhorststraat wordt groener, verkeersveiliger en ondernemersvriendelijker. Dit maakt wethouder Richard de Mos (Buitenruimte) vandaag namens het College bekend. “De Boekhorststraat is een parel aan de rand van de Haagse binnenstad, middenin een gezellig en levendige volksbuurt. In de laatste jaren zijn er veel nieuwe, leuke winkeltjes en eetgelegenheden bijgekomen en is de straat echt in opkomst. We willen deze straat gezellig en levendig houden. Daarom planten wij 24 bomen, voegen wij verkeersdrempels toe en zorgen wij ook voor de mogelijkheid voor parkeerplaatsterrassen. Om de straat de allure te geven die het verdient, spreek ik met vastgoedeigenaren in de straat om de uitstraling nog mooier te maken,” aldus De Mos.
In het voorontwerp voor de herinrichting van de Boekhorststraat is zoveel mogelijk geprobeerd de wensen van de ondernemers en omwonenden te realiseren. Door de herinrichting zal de Boekhorststraat nog duidelijker herkenbaar zijn als winkelstraat. Zo wordt in het ontwerp gebruikgemaakt van uniform materiaal voor trottoirs, parkeervakken en de rijbaan.
Op dit moment staan er in de Boekhorststraat geen bomen. De gemeente is daarom van plan om in totaal 24 bomen aan te planten. Een snelgroeiende esdoorn zou een mogelijke optie kunnen zijn. Deze boom wordt ongeveer 14 meter hoog en kleurt in de herfst prachtig rood. Bij de kruising met de Nieuwe Molstraat/Hamerstraat wordt bovendien een zogenoemde pocketgarden (minituintje) aangelegd.
Eén van de aandachtspunten voor omwonenden was de breedte van de straat. Voor auto’s is de Boekhorststraat éénrichtingsverkeer, voor fietsers en bromfietsers echter twee- richtingsverkeer. De huidige rijbaanbreedte is 3,50 meter, te smal voor een auto en twee fietsen, en wordt aangepast naar 3,85 meter.
Verder klagen omwonenden over te hard rijdende auto’s tussen de twee huidige verkeersdrempels. In het ontwerp is het aantal drempels daarom aangepast naar zeven stuks, bij iedere zijweg een. Bewoners en ondernemers ervaren de Boekhorststraat als donker. In de bestaande armaturen worden lampen met een hoger wattage aangebracht. Ook worden er extra schermpjes aan de armaturen geplaatst. Zo schijnt het licht niet direct in de huizen.